Technologie

BRAVO! College Cranendonck biedt Technologie aan; een middel om leerlingen kennis te laten maken met de fascinerende wereld van onderzoeken en ontwerpen. Leerlingen leren door onderzoek en doen een goede balans te vinden tussen creativiteit, presentatietechnieken en benodigde kennis. Je bent hierdoor beter voorbereid op een bèta- of technische vervolgstudie op het HBO of de universiteit.


Onderzoeken en ontwerpen

De HAVO/Atheneum-brugklas dient als oriëntatiejaar voor alle leerlingen. Na het eerste leerjaar kun je kiezen voor de Technologiestroom. Je volgt het vak Onderzoeken & Ontwerpen (O&O), een combinatie van denken en doen in wiskunde, natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, verzorging, biologie, tekenen, techniek en handvaardigheid. Onderzoeken & Ontwerpen is een eindexamenvak en het telt mee voor de overgang, net als elk ander vak. Het bijzondere is dat je door de docenten en opdrachtgever beoordeeld wordt. Je krijgt een proces- en een productbeoordeling.


Realistisch podium

Het vak Onderzoeken & Ontwerpoen betekent vooral veel doen. Alles start met een probleem dat een bedrijf of organisatie heeft. Je gaat vervolgens als fictieve onderzoeker bij de opdrachtgever op onderzoek uit. Je maakt kennis met het bedrijf, met de wensen en leert meer van het ontwerp. Soms moet je experimenten doen voordat je verder kunt. Elke week kom je vier keer bij elkaar. Binnen de groep bekijk je zelf wie waar goed in is, zodat jullie je kwaliteiten zo goed mogelijk gebruiken.bNa het onderzoek verwerk je de resultaten in een creatief ontwerp dat je aan de opdrachtgever, docenten en medeleerlingen presenteert. Zo mochten onze leerlingen al een nieuwe app ontwerpen en meedenken over een nieuw speeltoestel voor een kinderpretland.


Samenwerken

Eén van de belangrijkste competenties is het leren samenwerken. Je werkt in teams aan oplossingen voor kleine en grote problemen. Zo kom je erachter in welke rol jij je het prettigst voelt, waar je kwaliteiten en talenten liggen. Leerlingen leren kennis meteen toe te passen in de praktijk. Naast een flinke dosis kennis, leer je je fantasie te gebruiken bij het vinden van oplossingen, je leert door te zetten en te werken volgens planning. Dit levert een goede basis voor de (bèta- of technische) vervolgstudie én het uiteindelijke beroep.


Beroepenveld

Je maakt kennis met beroepen als bouwkundige, laborant, industrieel ontwerper, designer, architect, radioloog, etc.. Bij elk project neem je een kijkje in de wereld om je heen. Door praktisch te werken in projecten doe je veel kennis op, die je op een wetenschappelijke manier leert gebruiken. Het gaat niet alleen om ‘doen’, maar ook om verder denken en zo werken aan verbetering. Je komt erachter welke bèta- of technische beroepen je leuk lijken en je leert op een HBO- of wetenschappelijke manier zaken aan te pakken.


Download hier de folder Technologie


Voor vragen over technologie kan contact op worden genomen met de coördinator Technasium: mebrouw M. Vos (m.vos@stichtinglvo.nl).

BRAVO! College Cranendonck

Een school die midden in de wereld staat.