Nieuws

Hooikoorts of corona?

24 juni 2021
Terug

De afgelopen weken zien we een toename van mensen die last hebben van hooikoorts. Door de overeenkomsten tussen een aantal symptomen van hooikoorts met corona zorgt dit ook voor onduidelijkheid en onrust.

Hooikoorts of corona?

Veel mensen hebben last van de pollen die in de lucht zweven. Natuurlijk is vaak meteen de vraag: is het hooikoorts of is er een kans dat je corona hebt? Sommige symptomen komen namelijk zowel bij corona als bij hooikoorts voor. Er is daarom bij veel mensen verwarring en onrust over wat precies de verschillen zijn tussen hooikoorts en corona. Om onrust zoveel mogelijk te voorkomen hebben we de informatie over hooikoorts of corona kort op een rij geplaatst.

Dezelfde symptomen

Als je last van hooikoorts hebt dan moet je vaak niezen, heb je last van een verstopte neus of juist een loopneus en jeukende, tranende ogen. Symptomen van het coronavirus zijn onder andere koorts, hoofdpijn, een aanhoudende hoest en verlies van smaak en/of verlies van reuk.

Typische klachten die bij zowel corona als hooikoorts voorkomen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en hoesten. Als je hoest wordt veroorzaakt door hooikoorts, dan komt dit meestal door irritatie en kriebel in de keel. Hoesten als gevolg van hooikoorts is gelukkig niet zo hardnekkig als bij corona. Bij corona ontstaat de hoest door ademhalingsproblemen, benauwdheid en kortademigheid.

Het kan op het eerste gezicht moeilijk zijn om de klachten uit elkaar te houden. Want hooikoortsachtige klachten kunnen ook zijn dat je last hebt van een verminderde smaak en reuk, maar dit wordt veroorzaakt door een verstopte neus. Ook kun je door hooikoorts last krijgen van hoofdpijn, dit wordt meestal veroorzaakt door holtes die verstopt zijn. Wanneer je hooikoortsklachten precies beginnen is afhankelijk van de pollen die de allergische reacties bij jou veroorzaken.

Verschil klachten hooikoorts en corona

Als je al langer last hebt van hooikoorts weet je op een gegeven moment wanneer je last krijgt van een loopneus, niesbuien en jeukende ogen. Vaak weet je wel wanneer  vorige jaren de klachten begonnen. Vaak verergeren de symptomen van een groot deel van de mensen met hooikoorts als ze naar buiten gaan.  

Een ander belangrijk verschil tussen hooikoorts en corona is koorts, vaak in combinatie met spierpijn. Ondanks wat de naam doet vermoeden, is hoge koorts geen symptoom van hooikoorts. Koorts kan wel een van de symptomen van corona zijn. Het is daarom belangrijk om regelmatig te temperaturen en te testen als je denkt dat je misschien corona hebt. Typische hooikoortsklachten die niet voorkomen bij corona zijn: jeuk aan de ogen, oren, keel en neus en kriebel aan je gezicht. Vaak hebben mensen met een pollenallergie ook last van rode ogen. Een symptoom dat weer niet past bij het coronavirus. 

Twijfel? 

Blijf thuis: weet je niet zeker of je ernstige hooikoortsklachten hebt of toch misschien corona? Blijf dan voor de zekerheid thuis, doe een zelftest of laat je direct testen bij de GGD. Dat is de enige manier om zeker te weten of je corona hebt of dat het toch typische hooikoortsverschijnselen zijn (of wellicht een verkoudheid). 

BRAVO! College Cranendonck

Een school die midden in de wereld staat.