OUDERS LET OP: MOMO-challenge

8 oktober 2018
Terug

Het jongerenwerk van Cordaad Welzijn wil uw aandacht vestigen op een app challenge die in rap tempo aan bekendheid wint onder kinderen/jongeren.

De MOMO app challenge daagt jongeren uit om informatie te delen en spannende uitdagingen aan te gaan. Soms wordt er gedreigd persoonlijke informatie openbaar te maken. Via What's app worden door een onbekende berichten gestuurd, die aanzetten tot ongezond en gevaarlijk gedrag. Dit begint redelijk onschuldig, maar bouwt in rap tempo op tot zaken als zelfverminking. Er zijn gevallen bekend, waarin aangestuurd wordt op zelfdoding.

Niemand weet wie MOMO is. Tegelijkertijd kan iedereen MOMO zijn. MOMO kan niet hacken en heeft niet direct toegang tot foto`s en bestanden. Persoonlijke info kan verworven worden via sociale media profielen of via bekenden.

Wat te doen?

Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van het fenomeen. Naast dit schrijven, kunt u uzelf inlezen door op internet informatie op te zoeken over de MOMO challenge. Deze challenge wint aan bekendheid, doordat vloggers en Youtubers hierover vertellen in hun filmpjes.

Wij vragen u om extra alert te zijn op het gedrag van uw zoon/dochter, zowel hoe hij/zij zich gedraagt, als ook zijn/haar online gedrag op sociale media zoals What’s app, Youtube, Instagram en Snapchat.

Gaat u met uw kind in gesprek over MOMO, bedenk dan het volgende:
Doe de MOMO challenge niet af als onzin. Luister daarentegen met oprechte interesse naar wat uw kind er al over weet en probeer daar begrip voor op te brengen. Van daaruit kunt u samen in gesprek gaan over de risico`s en gevaren die deze challenge met zich mee brengt. Doordat u zich heeft ingelezen, kunt u inhoudelijk mee praten. U gaat in gesprek met uw kind, maar keurt negatief of gevaarlijk gedrag natuurlijk nooit goed.

Neemt uw kind al deel aan de MOMO challenge?

Bespreek dan dat het niet echt is, en geef uitleg. Ga na of er sprake is van chantage in welke vorm dan ook, waardoor het voor uw kind moeilijk voelt om te stoppen. Steun uw kind oprecht en bepaal samen wat er nodig is om te stoppen. Doe waar nodig aangifte bij de Politie. Daarbij is het raadzaam zo veel mogelijk screenshots van de gesprekken te maken of het What`s app gesprek te exporteren naar uw computer.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of wilt u in gesprek over een specifieke situatie? Dan kunt u contact opnemen met het jongerenwerk van Cordaad Welzijn in uw gemeente via www.cordaadwelzijn.nl.

 

BRAVO! College Cranendonck

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!